Besættelses og befrielseskoncert

Mandag d. 4. maj 2020, Kl. 16:00 til kl. 17:00
Kirkerum, Brøndby Strand Centrum 90, 2660 Brøndby Strand, Danmark
vokalensemblet SAGA

I 2020 fejrer Danmark 75-året for befrielsen!

75 år er gået siden Montgomery bekendtgjorde, at de tyske tropper havde overgivet sig. Danskerne kunne endelig rive mørklægningsgardinerne ned, sætte lys i vinduerne og feste i gaderne.

"En Lærke Letted’" er titlen på SAGA Vokalensembles befrielseskoncert, som mindes og fejrer, at Danmark har været frit i 75 år.

Koncerten byder på sange om være fastfrosset i krig, tomhed og kulde, om mistro, omvending, forår og tilgivelse, kærlighed og fred.

Vi tænder lys i mørket, synger sammen og minder hinanden om, hvorfor vi bliver ved at fejre befrielsen.

Koncerten kredser omkring de ikoniske danske sange fra krigstiden og befrielsen, såsom En lærke letted', Man binder os på mund og hånd og Den blå anemone. Flere af sangene er, på anledning af SAGA, for første gang arrangeret for fire kvindestemmer.

Som noget ganske særligt, har SAGA desuden bestilt et værk af den fremadstormende, unge komponist Matias Vestegård Hansen. I kraft af Matias' lyriske, moderne tonesprog, bygges bro fra 1940'ernes musikalske samtid, til vores. Værket bærer titlen "Belejringssange" og er til tekster af Kaj Munk, hvis højlydte protester mod nazisterne, sørgeligt resulterede i, at han blev brutalt henrettet af Gestapo i 1944.

Koncerten afsluttes med ca 25 minutters musik fra kirkens klokkespil ved kirkens klokkenist Katrine Immerkjær Kristiansen.

"En lærke letted, og tusind fulgte,

og straks var luften et væld af sang.

De tusind tårne tog til at tone,

så landet fyldtes af klokkers klang,

og byer blomstred i rødt og hvidt,

og det var forår og Danmark frit

- Ja, Danmark frit!"

Vi håber I vil være med til at markere denne lejlighed sammen med os!

SAGA:

• Lykke Appelon Ilkjær, sopran
  • Angelica Larsson Asp, sopran
  • Freja Eva Lockenwitz, mezzosopran
  • Nanna Varmer Ipsen, alt

Musik af blandt andre: Kai Normann Andersen, Otto Mortensen, Niels La Cour, Egil Harder, Vagn Nørgaard og Matias Vestergård Hansen.

Koncerten er støttet af: William Demant Fonden, Dansk Komponistforening, Hans og Oda Svennigsens Fond.